Samarbetsverktyg för arbetsplatsen som Microsoft Teams eller Slack har börjat bli standard i många företag. En del har kallat detta för e-mail dödaren. Och visst är det så att mycket av den pågående konversation som sker i företag inte lämpar sig särskilt bra för email. Har du någon gång fastnat i en mailkedja där du legat på cc, och folk svarar alla kors och tvärs, och det nästan är omöjligt att följa tråden. I så fall har du redan erfarenhet av ett användarfall där denna typ av samarbetsverktyg är bättre.
Grunden är att man skapar Team, där de som är knutna till ett projekt eller ämne läggs till. Det kan vara just ett projekt, eller en enhet eller ett ämne som förenar. Under detta skapas sedan kanaler, och i varje kanal finns en bestående chatt, dvs den försvinner inte, utan alla kan följa historiken av det som sagts. Många av de vanliga verktygen från sociala media finns, som tex ”gilla”, animerade GIF, och möjlighet att länka in websidor, videoklipp m.m. I varje kanal skapas även gemensamma dokument som kan redigeras samtidigt, så som i Google docs. Allt detta gör att informationen är öppen för alla, och samlad, istället för att du ska leta i hundra gamla mail, vad som sas var.
Dessa verktyg är ett en bra väg för att skapa den moderna arbetsplatsen, med informationstransparens och där varje medarbetare är en potentiell informationskälla och kompetens, till skillnad från en centralstyrd kommunikationsavdelning och intranätredaktion. När informationen är tillgänglig skapas möjligheter för självorganiserande team och initiativ från medarbetare. Och det är såklart grunden i att kunna vara kollektivt intelligenta. Utmaningen är att det blir ett informationsöverflöd, som medarbetaren behöver vänja sig att navigera i.
Comments are closed