Teknologi är inte anledningen till förändringar i samhället, men kan tveklöst trigga igång rörelsen. Under lång tid har mänskligheten levt under föreställningen att högre makter har bestämt hur det ska gå, och att det varit bättre att hålla sig till regler och förordningar så att efterlivet åtminstone blir bra även om det liv du hade var svårt. De enda källorna till kunskap var dina släktingar och vänner och så förstås prästen. Kunskapen gick som berättelser, sånger eller ordspråk. Att läsa själv gjorde egentligen bara prästerna och möjligen en högre adel.

När Gutenberg uppfann boktryckarkonsten för över 500 år sedan (1450) så sattes mäktiga krafter i rörelse. På den tiden kostade det ca 3 miljoner kronor i motsvarande dagsvärde att skriva en bok, för att det var munkar som skrev dem för hand och det tog ett år. 1789 vid franska revolutionen så kostade motsvarande bok 3 kronor i dagens värde, för det gick att trycka böcker billigt i stora volymer. Plötsligt var det möjligt för gemene man att ta till sig kunskap på egen hand, man behövde inte lita på bara prästen. 

Sedan dess har möjligheterna ökat till nästan det oändliga, idag med Internet som bärare, för individen att lära sig nästan vad som helst. Det är bara att söka på Google eller YouTube för att lära dig programmera eller bygga ett hus, eller hitta människor som har likartad livsåskådning som du själv. Skolans prestationsjakt, inflation i akademisk utbildning och experternas era (forskare och professorer) har fått styra inte bara i akademin men också i näringslivet där stora hierarkiska och funktionsdifferentierade organisationer krävt specialisering. Den som har kunnat mycket inom en nisch har varit kung, och även avancerat i ledningen. Att själv sitta på kunskapen har varit en maktfaktor. IQ tester har varit ett vanligt verktyg inte bara vid rekrytering, men för att bedöma människor. Allt det här är baserat på individens förmåga.

Men när all information finns och är sökbar på Internet direkt i din smartphone i fickan (Googles mission är att göra all världens information sökbar) och när datorer är duktigare specialister än du, oavsett om du är läkare, jurist eller lärare (Googles nya mantra är AI first), är då din viktigaste förmåga verkligen din expertis, eller är det något annat? Jag tror att framtidens viktigaste förmåga är att tänka kreativt, förstå människor, värden och drivkrafter och framförallt att vara kollektivt intelligenta, inte så mycket längre att vara individuellt intelligent (IQ). Kan vi börja mäta gruppintelligens (GQ)?

Vad tänker du?

Martin

Categories:

Comments are closed

Collage Communication AB