Hur svårt kan det vara att digitalisera en stad? Mycket svårt, har jag lärt mig efter sex år i Helsingborgs stad. I jämförelse med min erfarenhet från näringslivet, så har offentlig sektor och speciellt kommuner ett mycket komplext uppdrag med många motstridiga styrsignaler och förväntningar. Hur vet man när man gjort ett bra jobb? Är det när man hållit budget? När man inte hamnar i tidningen? När en elev kommer ut med godkänt betyg? När vi skapat demensvänliga miljöer och minskat ensamheten? När vi byggt en ny hållbar stadsdel? När man känner sig trygg var man än rör sig i staden? Uppdragen är sammanlänkade och subjektiva. Jobbet är enklare i näringslivet, det är resultatet på sista raden som gäller.

En sak är dock klar för mig. Kommuner kan inte fortsätta att jobba på samma sätt som man gör idag. Andelen äldre och yngre ökar snabbt i förhållande till ett vikande skatteunderlag, högre kostnader, ökade klyftor och krav på hållbar utveckling i både samhället och på planeten. Även om vi vill anställa fler till vården och skolan, så finns den personalen inte att tillgå i marknaden. Detta kan lösas med smartare, innovativa och digitaliserade arbetssätt. Helsingborgs stad har en hög svansföring, och vill satsa på detta. Kaxigheten irriterar en del. Tvärtom tycker jag att det är bättre göra något ordentligt, än att göra mellanmjölk. Det är inte i alla kommuner som politiken vaknat till och förstått hur viktigt detta är.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Nu ska jag snart avsluta mitt ”pass” som digitaliseringsdirektör i Helsingborgs stad, och är stolt över en rad saker. Jag satte upp ambitionen att skapa utvecklingslust, kraft och kompetens i staden när jag började. Kommuner är till största del en producerande (handläggande) organisation, och har ingen större vana vid utveckling. Idag har vi skapat ett engagemang på bredden över våra nio förvaltningar och fem bolag. I en öppen databas redovisar vi våra över 300 innovationsinitiativ (https://innovation.helsingborg.se), där en merpart har digitala inslag. Vi har fått våra politiker att vilja satsa medel på att öka cybersäkerheten, våga utmana och gå mot hybridlösningar M365 och satsa på datadriven stad med bättre service till invånare och förmåga att använda Artificiell Intelligens med stadens data. Staden satsar också på att göra om 30 000 lyktstolpar till en smart kommunikationsinfrastruktur för IoT.

Det finns såklart inget universellt recept för digitalisering i en kommun. Men här är några av de ingredienser jag sett i Helsingborgs förflyttning som skett stegvis.

  • Hitta språket som går hem i din organisation, som både högsta ledning kan bära och medarbetarna kan förstå. Hos oss gjorde vi en förflyttning från ”digitalisering” till ”innovation”.
  • Hitta och värna dina entreprenörer (eller intraprenörer som vi kallar dem). Motivera, stötta och hjälp dem att lyckas. Hos oss införde vi idécoacher och Hbg Works.
  • Froda en kultur av tillsammansarbete att kunna jobba i mellanrummen, från högsta ledning ner till kollegor. Visa vägen genom exempel och handling, inte diskussion.
  • Kommunicera och paketera symbolhandlingar, och synliggör det bra som händer. Det är otroligt viktigt för att froda engagemang, men också employer branding så du får rätt folk på bussen. Visuellt och fysiskt är bäst.
  • Ledningen behöver jobba systematiskt med kultur, struktur och förmågor. Men allt kan inte göras direkt, se det som en resa som görs steg för steg, utan att ha svaret klart från början. Några exempel är gemensam vision, ledarskapsprogram för alla chefer och politik, pris för årets misslyckande, innovationssystem och ett city expo H22.
  • Framförallt har vi uppmuntrat en kultur med mod, det vi kallat våga-testa-gör. Skapa kreativa miljöer som utmanar normer och agila arbetssätt som gör att man vågar börja i det lilla. Det förväntar sig morgondagens medarbetare, och då attraherar du de som vill driva förändring och vara förebilder.

Såklart är frågorna mer komplexa än så (tex med en stor teknisk skuld i arvegods). Det handlar om ett dagligt parerande att hitta lösningar, där varken strategin eller planen funnits från början, men däremot kraften och lusten att hålla i och hålla ut. Framförallt är jag stolt efter dessa år över det engagemang och slit som kollegorna på avdelningen uppvisat att förändra och bygga upp ny verksamhet, samtidigt som vi levererat operativt i en jättestor verksamhet med 12 000 medarbetare. Och samtidigt är jag väldigt ödmjuk för den kompetens och passion många av mina kollegor och numera vänner i verksamheterna har där de gör skillnad på riktigt, varje dag!

Hör av dig med PM om du vill bolla frågorna eller behöver min hjälp!

Allt gott. //Martin

Categories:

Tags:

Comments are closed

Collage Communication AB