Hur ser vi till att alla är mentalt närvarande på mötet?
För många ser dagen ut så att man springer från möte till möte. Hinner knappt kissa och har inte ställt in huvudet på vad nästa möte gäller.
Att ”checka in” är ett sätt att få huvudet och kroppen på rätt tid och plats, att kunna vara närvarande i mötet, och för mötesledaren att få en känsla för läget i rummet. Det kan vara bra att veta om någon ser stressad ut, eller om det inte alls stämmer. Eller om någon har behov eller kriser som behöver lösas utanför mötet.
Social trygghet är lika påtagligt som fysisk trygghet. Det innebär att vi lätt hamnar i samma slåss-eller-fly tillstånd som om en tiger närmade sig ifall vi inte känner att vi får tillhöra gruppen. Att bygga förtroende för varandra är grunden för allt samarbete.
De andra begriper ju inte eller lyssnar inte. Vi har nog alla suttit i frustrerande workshops som inte leder någonvart. Eller så har du kanske suttit bakom någon annan som skriver på dokumentet när ni gjorde uppsatsen i skolan. Men det finns strukturerade sätt att tänka och göra tillsammans.
Det finns en uppsjö med digitala verktyg som hjälper oss att samverka på olika sätt. Det går förstås inte att täcka upp allt, men här hittar du några tips och vägledning.